Når vet du at du drikker for mye?


Små mengder alkohol kan ha en helsebringende effekt. Men folk har ulik toleranse og opplever alkoholberuselse forskjellig. Kanskje du har følt det selv noen ganger? At det kan bli for mye alkohol – og for ofte..?

Alkohol er et lovlig omsatt rusmiddel i Norge. Forsiktig forbruk kan ha en positiv effekt hos mange mennesker. På den annen side fører alkoholmisbruk – direkte og indirekte – til skade og tap av liv, milliardkostnader for samfunnet, dårlig helse og psyke for den som drikker. Venner, kollegaer og pårørende av en som drikker for mye kan fort bli skadelidende og offer for vårt ubetenksomme forhold til vårt eget alkoholkonsum. Men hvor mye alkohol ­skal til for at det er formye…??

Tegnene på at du drikker for mye

Ett lite glass rødvin hver kveld kan ha positiv effekt for helsen vår. Alkohol i sosiale sammenhenger kan løse opp stemningen og gjøre oss mer utadvendte. Det blir lettere å prate med andre mennesker. Litt høyt alkoholinntak i en kort periode trenger ikke være farlig, men høyere forbruk kan lett utvikle seg til avhengighet.
Klarer du selv å kontrollere hvor mye du drikker – og avgjøre når nok er nok? Oppfatter du om drikkingen din påvirker omgivelsene dine negativt og er med og ødelegger stemningen? Klarer du å slutte å drikke da av egen viljestyrke og på eget initiativ?

Her er faresignalene:

  • Du tåler mer alkohol før du kjenner du blir påvirket
    Kroppen din; lever og nyrer, har bygget opp en toleranse over lengre tid med jevnlig drikking.
  • Du drikker mer enn de rundt deg
    Hvis du ikke ser dette selv, kan du være sikker på at de andre legger merke til det!
  • Du kjører bil under alkoholpåvirkning
    Kanskje du føler du er helt edru kort tid etter siste drinken din, men dèt er du ikke! Om du ikke er bekymret for å miste sertifikatet eller få bot og kanskje fengselsstraff, burde du la bilen stå for ikke å skade eller drepe andre i trafikken!
  • Du klarer ikke å begrense drikkingen din
    Etter første glasset eller halvliteren klarer du ikke å stoppe hvis det står mer alkohol foran deg.
  • Du oppsøker bevisst situasjoner der drikking er en «naturlig del»
    Dette kan være jobbsammenhenger, sosiale treff. Eller du tror du skal nøye deg med en kopp kaffe mens du leser avisen på en bar eller pub, og ender opp med alkohol når du likevel er der.
  • Det kjennes lettere å slappe av eller sovne om du drikker litt
    Først bruker du dette som en unnskyldning for å ta deg litt alkohol. Veldig snart utvikler det seg til et faktisk, fysisk behov. Du er blitt avhengig.
  • Andre folk kommenterer drikkingen din
    Enten fordi du synes å drikke for mye når du drikker – eller rett og slett for ofte i forhold til andre
  • Om du drikker på galt sted; på plasser andre ikke drikker
    Vær ærlig med deg selv: drikker du til gal tid, når andre ikke drikker? Skjuler dualkoholforbruket ditt? Skammer du deg litt?
  • Alkohol brukes som oppmuntring og trøst
    Drikker du for å belønne deg selv og kompensere for at andre ikke i tilstrekkelig grad gir deg ros og komplimenter?
  • Hvis du gjør ting i fylla som du etterpå angrer på eller ikke en gang husker

Overdreven drikking kan føre til aggresjon, blackout og svært uheldige situasjoner og oppførsel. Barn blir redde og usikre på sine foreldre og andre voksne som drikker og bare endrer adferden sin ørlite.

Slik får du hjelp!

Kjenner du deg igjen i flere eller de fleste punktene over her? Ikke skygg unna problemene, men ta grep så tidlig som mulig.
Gjør en innsats selv for å redusere din egen drikking. Ta eventuelt kontakt med andre og be om hjelp. Husk det er svært mange som lider under alkoholen, så du er ikke alene! Både venner, familie og arbeidsstedet ditt kan være gode støttespillere om du ønsker å få kontroll på alkoholforbruket ditt.
Snakk med fastlegen din eller ring RUStelefonen. De har taushetsplikt og kan veilede videre til et hjelpetilbud som passer.
Er du fortsatt ikke sikker eller overbevist om at du drikker for mye? Verdens Helseorganisasjon (WHO) har alkoholtest på internett hvor du fort og enkelt ser hvilket risikonivå din egen drikking ligger på. Testen finner du her (ekstern side)

Privacy Policy